De Nash.

 

Een niet alledaagse, maar daarom niet minder bijzonder bij de Historische Collectie, is de testauto.

In 1955 namen J. de Putter en F.G. Kauffman, beiden werkzaam bij de verkeerspolitie het initiatief om het publiek kennis te laten maken met het verschil tussen het zien en het handelen; de reactietijd.

Door de aankoop van het korps van een Nash personenauto, uit overgebleven Amerikaanse legervoertuigen, werd hierdoor na veel technische ingrepen een mokeup gecreëerd die aan de eisen van hen voldeed.

 

Het dak werd afgezaagd, zodat het interieur vanaf de buitenzijde zichtbaar werd. De motor werd verwijderd en maakte plaats voor een elektrische. Een chauffeur werd uitgenodigd achter het stuur plaats te nemen en het voertuig in een simulatie sfeer te besturen. Stuur, gas, en rempedaal, waren van essentieel belang. Naast de bestuurder nam een demonstrateur van de verkeerspolitie plaats. Achterin de auto een demonstrateur die met een soort uitslagformulier de prestatie van de bestuurder vastlegde.

De bestuurder had zicht op een scherm waarop hij door middel van gas geven een blokje moest zien te volgen. De demonstrateur naast de bestuurder kon op het scherm een verandering doen plaatsvinden, een voetganger, in rood, waarop de bestuurder door middel van remmen moest reageren. Vastgelegd werd zijn rijsnelheid, zijn reactie tijd en de afgelegde weg. Hierdoor werd de bestuurder gewezen op het feit, dat snelheid en afstand bepalend waren om een ongeval te voorkomen.

De hele uitrusting van het voertuig was elektronisch en was voor die tijd zeer bijzonder. Met de Nash werd op beurzen zoals toentertijd de Femina en andere plaatsen waar veel publiek was, het publiek in de gelegenheid gesteld hierin plaats te nemen.

Het succes was zo groot dat met de Nash in Zwitserland en Engeland werd gedemonstreerd. In de automobielwereld  werd ook grote belangstelling getoond.

Na in onbruik en verval te zijn geraakt werd de Nash gerestaureerd en wederom werkbaar gemaakt. En heeft nu een permanente plaats binnen de Historische Collectie.