Is spreken zilver en zwijgen goud?

 

Het spreekwoord zegt het, maar toch kan spreken helderheid dan wel een ander inzicht geven.

 

Frank van Riet, politieman te Rotterdam onderzocht de periode van de Tweede Wereldoorlog gedurende 12 jaar. Met medewerking van onder andere het korps Rotterdam, schreef hij uiteindelijk een Academisch proefschrift en verkreeg daarmee, op 23 april 2008, de graad van Doctor aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Hierin wordt verhaald, ‘Handhaven onder de Nieuwe orde’ ondanks de gevoeligheid geeft het een ander inzicht over de politie Rotterdam, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Jarenlang bestond er een onuitgesproken verschil tussen diegene die tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondanks de zuivering, bij de politie Rotterdam kwamen en die er al deel van uitmaakten. ‘Goed fout, of Fout goed’ schreef Frank, en zo is het. Tot ver in de jaren 70 klonk de fluister, ‘oppassen die komt van Schalkhaar’. Hier werd de poltie opleiding ten behoeve van de bezetter gegeven als je in het korps kwam werken.

 

Hoe moeilijk het was om te kiezen tussen  ‘in ondergeschiktheid van het geldende gezag’ die politie taak uit te voeren lijkt na de oorlog makkelijk gemaakt.

 

In de Historische Collectie vindt men weinig over die periode. Toch voor diegene die inzicht willen is het kennisnemen van de inhoud van het boek ‘Handhaven onder de Nieuwe orde‘, de politieke geschiedenis van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog, de moeite waard.

 

Ben je geïnteresseerd over de geschiedenis van de Nederlandse politie lees het eveneens door Frank van Riet geschreven boek 'T'uwen dienst (ISBN 90 5594 037 2)