Vrouwen bij de politie.

 

 

Sinds mensenheugenis is de vrouw ondergeschikt aan de man. Dat geldt zeker ook voor een mannenwereld als de politie. Stel je voor een Hellebaardierster, een klapwachtster, een dienster.

 

 

Dat al die figuren op de achtergrond wel verzorgd en onderhouden werden door een vrouw, daar dacht niemand verder bij na. Daar waren jaren voor nodig. Ook de vrouw moest daar in groeien, en mondiger worden. Mogelijk gesteund door vrouwen als, Jeanne d’Arc, Sarah Bernhardt, Mata Hari of noem maar een vrouw die boven het maaiveld uitstak. Kortom gissen. Een feit is dat het jaren duurde voordat zij bij de politie werden erkend. Hoeveel jaar?

 

In 1911 werd Dina Samson als eerste vrouw bij de politie Rotterdam aangesteld. De zedenwetten werden dusdanig aangescherpt dat prostitutie verboden werd. Hoe pakte je als politieman dat aan. Diana was 42 jaar toen zij werd aangesteld en had gestudeerd aan de school voor Maatschappelijk Werk. Zij legde de basis voor de Jeugd- en Zedenpolitie en ontving ouders van ontsporende dochters. Enkele keren per week stelde ze zich op de hoogte en adviseerde hen.

 

 

Andere steden volgden al snel. Omgaan met gezinnen typisch vrouwelijk, dat was de geruststelling. Voor administratief werk perfect geschikt.

 

 

De vrouwen bleven zich aandienen voor het politiewerk en schoorvoetend werden in 1955 in Rotterdam de eerste vrouwelijke agentes aangesteld. Iedereen moest wennen, de politie en de burgerij, grappen alom en beperkingen te over. Als een agente dienst had moest er altijd een mannelijke collega bij zijn. Er mochten door hen geen nachtdiensten worden gedaan. Ze hadden geen vuurwapen en moesten buiten geweldsincidenten blijven. Leuk de koffie brengen bij het kader en leuke poses voor de pers.

 

 

Eenmaal ingeburgerd gingen ze steeds meer deel uitmaken van de organisatie en verlangden steeds meer gelijkheid.

 

 

Een speciale tak van dienst? Het waren er twee; de Jeugd- en Zedenpolitie, want met kinderen omgaan was hun natuurlijk aangeboren en de Meldkamer want vrouwen hebben een heldere stem en waarom zou je een aardige kracht weg laten gaan naar een andere tak van dienst.

 

 

Uiteindelijk in 1981 kwam bij de bereden brigade de eerste amazone, de buitenwereld was hier gauw aan gewend omdat vrouwen normaal ook paard reden. Bij de motordienst, wat mannen van staal waren, duurde het toch wel langer.

 

 

Veel  hindernissen zijn inmiddels genomen en menige vrouw, staat haar mannetje, maar wat kan je als vrouw fysiek in vergelijking met een man.

 

 

Rotterdam kende de eerste vrouw bij het Arrestatie Team, goed opgeleid, sterk, kortom de wereld lag open. Totdat op 28 oktober 1997 bij een aktie het noodlot toesloeg. Bij het binnengaan van een pand waarin zich een vuurwapengevaarlijke verdachte ophield werd zij boven aan de trap opgewacht en beschoten. Precies boven de hals van haar kogelwerende vest werd zij dodelijk getroffen en overleed ter plaatse op 28 jarige leeftijd. Een stap achteruit in de emancipatie of een ervaring rijker in de methodiek?

 

 

Inmiddels werken vrouwen bij  alle takken van dienst;  meldkamer, de directe hulpverlening, zedenzaken, bereden brigade, hondenbrigade, motordienst, Mobiele Eenheid,  zeehavenpolitie, dierenpolitie, verdovende middelen, recherche en noem maar op.

 

 

Ze staan echt hun mannetje.