Ford.

 

In 1930 werd ter vervanging van de Renault NN overgegaan tot de aanschaf van de Ford Phaeton. In verband met de rellenbestrijding werd net als bij de Renaults een zoeklicht geplaatst. Tevens werd de voorruit met gaas beschermd. Hiermee werd dit voertuig de eerste voorganger van de latere ME voertuigen (zie onder INFO; model politieauto’s).

In 1934 werden twee Ford Phaeton Cabriolet tweezitters aangeschaft voor de Verkeerssurveillance.

Bovendien werden er twee vierzitters aangeschaft. één voor de ongevallendienst en één voor de remmencontrole.

In 1936 werden drie Ford trucks aangeschaft, waarvan er twee werden verbouwd als overvalwagen met banken en aan de achterzijde. De zijkanten waren voorzien van rolluiken. De derde werd door middel van een gasdichte opbouw, ingericht om het personeel vertrouwd te maken met het gebruik van het gasmasker.

In 1946 werden twee Ford personenauto’s aangeschaft en deze waren voorzien van een radio installatie die in verbinding stond met de meldkamer. Voor de levering van de benodigde stroom werd een tweede dynamo en accu ingebouwd.

In 1949 werden twee Ford Stationcars aangeschaft, z.g. Woodys, die eveneens werden voorzien van een radio installatie.

In 1954 werden twee Ford Customliners aangeschaft ook voorzien van een radio installatie.

In 1955 werden Ford F 100 gesloten bestelauto’s, met automatische versnellingbak, aangeschaft. Zij werden van een interieur voorzien en uitgerust met een LPG installatie. Zij werden ondergebracht bij de Radio Surveillance Brigade. Toen Ford stopte met de productie van de gesloten bestelauto’s werden pick up’s aangeschaft die werden voorzien van een opbouw. Doordat de instap aan de achterzijde hoger was werd ook de opbouw hoger, waardoor het type snel de naam van ‘hoge hoed’ kreeg.

Alle voorgaande voertuigen waren in het donker blauw uitgevoerd en bij de motorbrigade ingedeeld.

Later werd het, in verschillende uitvoeringen, de standaard surveillanceauto van de politie Rotterdam.

In 1950 werd ten behoeven van de bereden brigade een paardentransportwagen aangeschaft.

In 1999 werd de eerst Ford takelwagen aangeschaft. Vanwege de geringe hoogte was het mogelijk ook in parkeergarages op te treden om gestolen voertuigen veilig te stellen.